Barn och internet

Idag går det att hitta det mesta på internet, från barnprogram för barn i låga åldrar till grovt innehåll i form av våld. När vågar man egentligen som vuxen låta sitt barn surfa själv på internet och hur går man tillväga? Till och börja med rekommenderas att barnet alltid övervakas av en vuxen för att se till att allt går till på rätt sätt. Lär barnen direkt vad som gäller på internet, som att man aldrig lämnar ut telefonnummer och adress till okända personer. Om barnet har svårt och förstå gäller det att få till kopplingen att man inte heller gör det med okända personer på stan – det är exakt samma sak.

Förutom att finnas med barnet när det surfar är det också viktigt att använda sig av något typ av barnfilter när de surfar. Många operatörer och webbläsare erbjuder det och kommer då att spärra sidor som inte är lämplig för barn att besöka. Det fungerar så länge barnet själv inte vet hur man stänger av det, eller råkar stänga av det. Var därför alltid beredd på och prata med barnet om vad det faktiskt har sett på internet om det mot förmodan sker.

Ett annat bra tips för att ge barnet en bra relation till internet är och prata med föräldrarna till barnets kompisar. Se till att ni har samma strategi då det kommer till att surfa samt hur och när det är okej att använda internet. Arbetar ni tillsammans kommer det också hjälpa barnen att få en så sund och bra internetanvändning som möjligt. Som förälder kommer det vara allt svårare och övervaka vad barnet gör online eftersom det blir äldre, men ta ändå upp det och prata om vad som händer. På så sätt kommer barnet känna sig trygg i att ta upp händelser.