Hur sitter du vid datorn?

När du sitter och håller på med någonting på din dator, hur sitter du då? SItter du i soffan, vid ett skrivbord, i sängen eller på golvet? Om du sitter vid datorn varje dag och under långa stunder är det viktigt att du sitter rätt för att inte skada rygg och nacke. Ibland är inte det skönaste sättet att sitta det bästa sättet, men samtidigt så är det bäst just för din kropp.

Det kan vara skönt att ligga i sängen och ligga med nacken 90 grader för att kolla på datorskärmen. Men att ligga sådär i flera timmar gör otrolig stor skada på nacken även om du bara ligger still. Likaså när du sitter. Oavsett om du sitter i en kontorstol eller i en soffa ska du försöka sitta med rak rygg och då se till att hela ryggen nuddar ryggstödet.

Variation är det bästa

Att variera mellan att sitta på olika platser och stå upp är det bästa för dig och din kropp. Att sitta med kroppen i samma ställning flera timmar gör att du blir stel och trött. Så genom att röra på dig lite då och då mjukar du upp kroppen och gör att du kan koncentrera dig på ditt arbete mer.

Har du ett skrivbord kanske du kan byta ut det mot en höj- och sänkbart skrivbord. Då kan du variera mellan att sitta och stå. Om du inte vill byta skrivbord kan du alltid byta den stol du sitter på. Ibland kan du sitta på en kontorsstol och ibland på en pilatesboll. Att sitta på ett underlag utan ryggstöd stärker din rygg och ger dig bättre hållning.