Andreas Karlsson

/

Om webbutveckling

Magento / WordPress / CodeIgniter / jQuery / Prototype /

Jag heter Andreas Karlsson och jobbar som webbutvecklare på Karlsson & Lord. Du når mig enklast genom andreas.karlsson@indiebytes.se eller 073-512 78 09.

Aktivera Apache och PHP i Leopard

Jag tänkte skriva en serie av inlägg om installationen av min lokala servermiljö i Leopard. Till att börja med tänkte jag beskriva de enkla stegen att få Apache och PHP att fungera. Med Leopard får du tacksamt nog både Apache 2 och PHP 5 per automatik, allt du behöver göra det är att aktivera de båda.

För att aktivera din Apache-server öppnar du Systeminställningar, väljer Delning och kryssar i alternativet Webbdelning. Om du surfar in på http://127.0.0.1/~username/ med din webbläsare så hamnar du i roten på din användares mapp Webbsidor (Users/username/Sites/). Vill du istället hamna i roten på servern (Library/WebServer/Documents/) så är det bara http://127.0.0.1/.

För att aktivera PHP behöver du redigera /etc/apache2/httpd.conf. Med största sannolikhet hittar du på rad 114:

# LoadModule php5_module        libexec/apache2/libphp5.so

Ändra raden så att den istället lyder:

LoadModule php5_module        libexec/apache2/libphp5.so

Starta om Apache.

Jag brukar alltid kontrollera mina PHP-installationer med en enkel fil som jag döper till info.php. Den enda koden jag placerar i den är:

<?php phpinfo(); ?>

Spara exempelvis filen i mappaen Webbsidor (Users/username/Sites/) och öppna den med din webbläsare genom att ange adressen http://127.0.0.1/~username/. Om allt har gått som det borde bör du nu se en hel del information om din PHP-installation!

Lycka till!

2 Responses / Aktivera Apache och PHP i Leopard

Erik Pettersson 30 september 2008 at 00:57

Kanon Andreas! Nästa steg får bli att installera MySQL tillsammans med lite olika verktyg för administration: phpMyAdmin, CocoaMySQL och SQL Buddy?

Svara
Andreas 30 september 2008 at 01:00

@Erik Pettersson: Ja, det kommer under veckan!

Svara

Leave a reply / Aktivera Apache och PHP i Leopard

*

*